De KRAKELING

Het geheim van goede relaties? Kwetsbaarheid!

Het dopje dat niet op de tandpasta zit of de vuilnisbak die alweer niet geleegd is.

Kleine, maar bekende ergernissen in veel relaties. Volgens arts, relatie- en gezinstherapeut Michaela Pronk zit hier veel meer achter: “Je moet alleen de onderliggende kwetsbaarheid ontdekken.” Maar hoe doe je dit? En wat is het effect op relaties?

 

Hoe komt het dat mensen in relaties vaak tegen dezelfde problemen aanlopen?

Michaela Pronk: “We hechten veel waarde aan automatisme; dingen doen zoals we het gewend zijn. Helaas ontstaan hierdoor ook onhandige interactiepatronen. Een groot live-event, zoals een andere levensfase, werkeloosheid of een trauma kan ook het tij keren. Een positief interactiepatroon kan hierdoor ineens heel negatief worden. Mensen moeten zich namelijk op een andere manier sterk houden. Het is de kunst om onder deze negatieve interactiepatronen de kracht te ontdekken die er eerst was.”

Maar hoe kun je dit weer ontdekken?

“Door te onderzoeken wat er in jou geraakt wordt door het gedrag van iemand anders. In het krakeling-model dat ik ontwikkeld heb, ga ik ervan uit dat ieder mens kwetsbaarheden en overlevingsstrategieën heeft. Je maakt altijd dingen mee die je kwetsbaar maken of waardoor je deze strategieën moet ontwikkelen, dat is heel menselijk. Maar onbewust kan de overlevingsstrategie van de één, de kwetsbaarheid van de ander raken. Wanneer het dopje dan niet op de tandpastatube zit of de vuilnisbak niet geleegd is, kan dit voor veel ergernissen zorgen. Het gaat dan helemaal niet om de tandpasta, maar om de onderliggende kwetsbaarheid. Het krakeling-model helpt je dit vinden en hier bewust van te worden. Misschien roept het tandpastadopje wel een herinnering op van vroeger, toen je thuis alles moest regelen en ben je bang dat het in je relatie net zo is.”

 

Is het niet heel lastig om hier bewust van te worden?

“Ja, het is lastig, maar het krakeling-model kun je verbazingwekkend snel automatiseren. Je denkt dan ineens: “O, mijn kwetsbaarheid wordt weer geraakt.” Hierdoor kun je jezelf uit de situatie halen en het met een helicopterview bekijken. Je ziet het in een ander licht, waardoor je om jezelf kunt lachen. Vervelende misverstanden kun je zo voorkomen.”

En wat is het effect op relaties?

“Je verspilt geen energie meer in onnodige en vooral onhandige interacties. Hierdoor worden relaties beter en voelen mensen zich meer verbonden met elkaar. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, wordt de veerkracht in een relatie ook groter. Daardoor kun je samen moeilijke situaties doorstaan. En het zorgt voor veel binnenpretjes, want je gaat met een andere blik naar situaties kijken.”

Wil jij de relatie-krakeling zelf leren toepassen?

Neem contact met ons op!

 

Door: Shirah Ipenburg

artikel gezondnu.nl voor de masterclass bij MindandHealth